Alsace, lokaliserat i nordöstra Frankrike är en historisk provins som gränsar mot Tyskland och Schweiz. Historisk så har Alsace varit tysktalande vilket har skapat, för Alsace, den unika tyska dialekten elsassiska vilket låter som tyska med franskans mjuka och romantiska betoning, elsassiska är Frankrikes näst största minoritetsspråk. Alsace ses också som en symbol för det förenade Europa tack vare sitt stormiga förflutna; detta är också anledning till placeringen av Europaparlamentet i Strasbourg.
Alsace består av 13 arrondissement och hade år 2014 en befolkning på 1,9 miljoner och en befolkningstäthet på 226 invånare/km² jämfört mot Sveriges 22,6 invånare/km². Huvudstaden i Alsace är Strasbourg.
Viner från Alsace har sedan medeltiden åtnjutit gott rykte. Alsaceviner är nästan alltid endruvsviner bortsett från Edelzwicker samt Gentil, viner vi i Sverige sällan kommer i kontakt med. Riesling är otvetydigt den främsta druvan i Alsace. Historiskt sett har man nästan bara producerat vita viner men de röda vinerna är på uppgång. 92% av produktionen är vita viner, resterande del är röda viner och då gjorda av druvan Pinot Noir.
I Alsace så har man tre ursprungsbeteckningar; AOC Alsace, AOC Alsace Grand Cru samt AOC Crémant D’Alsace. Odlingsarealen i Alsace uppgår totalt till 15 230 ha som fördelas på 119 byar.
För varje ursprungskategori finns det tydliga lagar och regler kring det mesta, t.ex. hur rankorna ska beskäras men även hur mycket eller lite vin man får göra. För AOC Alsace samt AOC Crémant D’Alsace mist 80 hl/ha medan viner som är AOC Grand Cru-klassade endast tillåts producera 55 hl/ha (normalt sett). Grand Cru-odlingar motsvarar 12% av arealen men endast 4% av produktionen.